Meme onarımı meme kanseri sonrası memesi alınan ya da memenin doğuştan yokluğu, bir kaza, hastalık nedeniyle şeklinin bozulmuş veya tamamen yok olduğu durumlarda yapılmaktadır. Meme onarımı, silikon protez veya hastanın kendi dokuları kullanılarak memenin şekil ve boyutunun yeniden sağlanması işlemidir.

Son yıllarda bu alanda elde edilen gelişmeler sayesinde son derece doğal memeler yapılabilmektedir. Elbette yapılan operasyon sonrası eskisinin aynısı bir meme elde edilememekte, ancak yapılan operasyon özellikle meme kanseri hastalarında hızlı ve tama yakın bir psikolojik iyileşme sağlamaktadır.

Meme onarımı operasyonu kanser operasyonunun hemen arkasından aynı operasyon içerisinde yapılabileceği gibi haftalar, aylar veya yıllar sonra da yapılabilir. Her iki durumun da kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır.

Erken onarımın en önemli avantajı aynı operasyonda, hasta memesinin alındığını fark etmeden onarımın gerçekleştirilmiş olması ve memenin alınmasından dolayı oluşabilecek psikolojik yıkımın önlenmesine yardımcı olmasıdır. İkinci avantajı ise aynı seansta onarım yapılmasından dolayı daha ekonomik olmasıdır.

Geç onarım ise kanser nedeniyle radyasyon veya kemoterapi uygulanacak hastalar için uygun bir alternatiftir.

Erken veya geç onarımın seçilmesinin sağlıkla ilgili veya ekonomik ve psikolojik nedenleri olabilir. O nedenle her bir kişi için bu konular tek tek ele alınmalıdır.

Meme Onarım Seçenekleri:

Meme onarımında seçenekler hastanın genel sağlık durumu, memenin şekli ve boyutu ve hastanın beklentilerine göre değişir.

Meme onarımı bir silikon protezle ya da hastanın kendi dokusuyla yapılabilir. Silikon protezler meme büyütme işlemlerinde kullanılan silikon protezlerdir. Hastanın kendi dokusuyla meme onarımı yapılması ise karın, sırt veya vücudun başka bir yerinden alınan dokuların alınan meme bölgesine taşınarak meme şekil ve boyutunun kazandırılmasıdır.

A. Silikon Meme Protezleriyle Meme Onarımı

Doku ile onarım tekniğine göre daha kısa süren, bedeni daha az sarsan ve iyileşme süresi daha kısa olan bir işlemdir. Son yirmi yıldır en sık kullanılan meme onarım yöntemidir.

Meme protezleri silikon bir kılıf içine konmuş tuzlu su veya jel silikondan oluşur. Tuzlu su beden sıvısına yakın yapısı olması nedeniyle kullanılmaktadır. Silikonlar tüm dünyada yaklaşık altmış yıldır iki milyon hastada kullanılmıştır.

Hastanın genel değerlendirmesi sonrası kullanılan bu yöntem özellikle küçük ve orta boyutta memesi olan kadınlarda tercih edilmektedir. Büyük göğüslü hastalarda ise silikon protez doku ile yapılan meme onarımına ilave olarak kullanılabilir.

B. Vücut Dokuları Kullanılarak Yapılan Meme Onarımı:

Vücut dokuları kullanılarak yapılan meme onarımında karın, sırt veya kalçadan alınan cilt, yağ ve kas dokusu (flep) meme bölgesine yerleştirilmektedir. Ek olarak silikon protezler de ilave edilebilmektedir.

Bu tür operasyonlarda İyileşme dönemi protezle yapılan onarıma göre daha uzundur. Doku aktarımın avantajı onarımın hastanın kendi dokusu ile yapılmasıdır.

Doku aktarımı yapılması için genel sağlık durumunun iyi olması gerekir. Aşırı şişmanlar, aşırı zayıflar, sigara içenler, dolaşım ve kalp problemleri olanlar doku aktarımına iyi bir aday olmayabilir.

TRAM Flebi:

Bu operasyonda karın alt bölgesindeki sarkık olan deri ve buna bağlı kas dokusu aradaki yağ dokusu ile beraber onarılacak meme bölgesine taşınır. Bu işlem karın germe ile doku aktarımı olarak da bilinir çünkü operasyondan sonra karnın sarkık derisi gitmiş olmaktadır.

TRAM ameliyatı genel anestezi altında üç-dört saat süren bir ameliyattır. Hastanede kalış süresi genellikle iki-dört gündür. Ameliyattan altı-sekiz hafta sonra günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz.

LD Flebi:

Doku sırt bölgesinden aktarılır. Aktarılan doku TRAM den genellikle daha ince olduğu için LD bazen silikon protez ile de yapılır. Operasyon yaklaşık iki-üç saat sürer ve genel anestezi altında yapılır. Hastane yatış süresi genellikle bir-üç gündür. Günlük yaşama iki-üç haftada dönebilirsiniz.

Meme onarımı sonrası yapılan bazı ek işlemlere gerek duyulabilir. Meme başı ve çevresinin yeniden şekillendirilmesi, sağlıklı

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir